În prezent, maladiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial în rândul adulţilor de vârstă mijlocie (40% din total), însă, în ţările dezvoltate, locul acestora a fost luat de cancer, potrivit unor studii publicate marţi în prestigioasa revistă medicală The Lancet.
Potrivit celor două studii, în ţările dezvoltate, cancerul ucide de două ori mai multe persoane decât maladiile cardiovasculare.
„Datele noastre arată că, în 2017, cancerul a fost a doua cea mai întâlnită cauză de deces la nivel global, cu 26% dintre morţi. Dar, pe măsură ce cazurile de maladii cardiace scad, cancerul ar putea deveni principala cauză de deces la nivel mondial, în doar câteva decenii”, a spus Gilles Dagenais, profesor la Universitatea Laval din Quebec, Canada, unul dintre coautorii studiilor.
În 2017, dintr-un total de 55 de milioane de decese înregistrate la nivel mondial, 17,7 milioane au fost provocate de maladii cardiovasculare, printre care se numără insuficienţa cardiacă, angina pectorală şi infarctul.
Aproximativ 70% dintre toate cazurile de maladii cardiace şi decese cauzate de acestea sunt rezultatul unor factori de risc asupra cărora se poate interveni, precum hipertensiunea arterială, un nivel crescut al colesterolului, alimentaţia, fumatul.
În ţările dezvoltate, numărul persoanelor diagnosticate cu maladii cardiace a scăzut dramatic în ultimele decenii, după ce au devenit comune tratamentele cu statine – pentru reglarea nivelului de colesterol – şi cu medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale.
Echipa profesorului Dagenais spune că rezultatele cercetărilor lor arată că numărul mai mare de decese provocate de maladiile cardiovasculare înregistrat în ţările sărace şi în curs de dezvoltare poate fi o consecinţă a unui sistem de sănătate publică deficitar (condiţii de spitalizare şi tratament medicamentos).
Cercetările au fost efectuate în cadrul studiului Prospective Urban and Rural Epidemiologic (PURE), publicat în The Lancet şi prezentat la un congres al Societăţii de Cardiologie Europene de la Paris.
Ţările monitorizate au fost Argentina, Bangladesh, Brazilia, Canada, Chile, China, Columbia, India, Iran, Malaysia, Pakistan, Palestina, Filipine, Polonia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Suedia, Tanzania, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Zimbabwe.